Советы диетолога
Головна     Советы диетолога    Здорове харчування     Хурма – користь і шкода для організму

Хурма – користь і шкода для організму

Хурма – користь і шкода для організму

Хурму також називають «їжею богів», і це не випадково. Вона не тільки солодка, соковита, але і корисна для здоров’я. Ягода насичує вітамінами, піднімає настрій і навіть допомагає при деяких захворюваннях.

Калорійність хурми:
Калорії, кКал: 50-60
Білки, г: 0.5
Жири, г: 0.0
Вуглеводи, г: 16.8

Корисні властивості

Хурма багата вітамінами A, групи B, C, P, яблучної і лимонною кислотою, йодом, пектинами, але не містить жирів і холестерину. Тому її можна їсти при схудненні.
Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу хурма приносить велику користь для організму:

  1. Надає дезінфікуючий ефект і знищує кишкові палички.
  2. Зміцнює імунітет.
  3. Омолоджує шкіру.
  4. Надає відхаркувальну та антисептичну дію.
  5. Має сечогінну ефектом, виводячи зайву сіль і знижуючи ризик сечокам’яної хвороби.
  6. Вітаміни групи B в складі хурми піднімають настрій, знімають тривогу, поліпшують концентрацію уваги і сон.
  7. Вітаміни C і P зміцнюють судинні стінки, забезпечуючи профілактику серцево-судинних захворювань.
  8. Високий вміст йоду підтримує нормальну роботу щитовидки.
  9. Вітамін A зміцнює очні м’язи.
  10. Пектин покращує травлення.

Також хурма знижує ризик розвитку раку у завзятих курців. Це обумовлено високим вмістом бета-каротину.

Види хурми

Зараз є безліч різновидів хурми:

  1. Корольок – відрізняється шоколадної м’якоттю.
  2. Шахін – вважається найкориснішою. ​​
  3. Росіянка – злегка терпка, по консистенції нагадує повидло.
  4. Шарон – гібрид з яблуком.
  5. Волове серце – терпка ягода без кісточок.

Є ще звичайна хурма, але вона вважається найгіршим сортом, оскільки навіть стиглі плоди в’яжуть. Шкірка і м’якоть такої ягоди завжди помаранчеві.

Шкода і протипоказання

Якщо є хурму багато і часто, це може спровокувати запор, оскільки в організмі накопичиться надлишок танинов. Підвищений рівень бета-каротину призводить до пожовтіння шкіри, найчастіше у дітей. Хоча здоров’ю нічого не загрожує, це тільки косметична проблема.
Протипоказань у хурми не багато, але в деяких випадках потрібно дотримуватися обережності:

  • при схильності до запорів хурма може посилити проблему;
  • при діабеті 2 типу потрібно обмежити споживання до 1 плода в день;
  • при вагітності хурма корисна, але потрібно відмовитися від неї, якщо почалися запори;
  • дітям можна давати ягоду тільки з 3-х річного віку.

При ожирінні не варто налягати на солодкий плід – 1-2 в день буде достатньо. Хоча в хурмі містяться тільки корисні моносахариди, це все одно цукор.

Як вибрати хурму

Якщо хурма в’яже, значить, вона недозрілі і поки містить багато танінів. Така ягода не тільки менш приємна на смак, але і бідна вітамінами. При покупці стиглі плоди можна відрізнити за такими ознаками:

  • підсохлі плодові листочки;
  • насичений колір;
  • тонка напівпрозора шкірка;
  • невеликі чорні мітки поруч із плодоніжкою;
  • форма пріплюснутая або у вигляді серце;
  • м’які плоди.

На ягодах можуть бути маленькі темні плями – це не страшно, їх цілком можна їсти. Якщо ж плями великі, ймовірно, були порушені умови зберігання і транспортування. Є таку хурму небезпечно, оскільки це може закінчитися отруєнням.

Ваш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *